Bar-Adon, Raya

Raya Bar-Adon kwam ter wereld in een orthodox-Joodse kibboets, waar het maatschappelijk ideaal voorrang had op emotionele hechting, persoonlijke vrijheid en ruimte voor creativiteit. Raya verkoos uit te breken om haar artistieke roeping te volgen. Na succesvolle opleidingen kunst en kunsttherapie werd zij moeder van een omvangrijk gezin. Pas na deze huismoederlijke periode pakte ze de creatieve draad weer op als kunsttherapeute, werkend met moeilijke kinderen en volwassenen.

Rond haar 70e jaar werd ze getroffen door borstkanker en speelden tegelijkertijd de onverwerkte kibboetstrauma’s op.

Raya Bar-Adon verwerkt sinds 2010 haar kwellende levenservaringen in reeksen. De series dragen titels als: ‘het verhaal van mijn leven’, ‘het kinderhuis’, ‘kanker’ en ‘lichamelijke aftakeling’. Heftige jeugdherinneringen, oorlogsverschrikkingen en doodsangsten geven een urgentie en intensiteit aan haar beeldende werk, waarin de littekens bijna letterlijk zichtbaar en voelbaar zijn.

Haar artistieke opleiding en werkervaring als kunsttherapeute maken dat zij vele technieken beheerst en zich heel vrij voelt om met zeer uiteenlopende materialen te werken. In elke serie, maar steeds anders, vermengt ze verschillende technieken in haar letterlijk gelaagde kunstwerken: teken- en schilderkunst met (foto-)collage, assemblage, borduur- en modelleerwerk.

Raya Bar-Adon
1939 Kibbutz Javne, Israel -